Araknofobi

Araknofobi er angst for edderkopper. Det karakteristiske er at reaksjonen på edderkoppen er ute av proporsjon med den fare som araknofoben er utsatt for. Det er en enkeltfobi som kan betegnes som irrasjonell fordi kun ganske få edderkopper er farlige for mennesker, og dessuten er edderkopper kun ytterst sjelden aggressive. I Norge er det ingen edderkopper som er farlige for mennesker, men enkelte kan dog gi et smertefullt bitt.

Man regner med at man blir araknofobisk ved enten selv å ha en skremmende opplevelse med edderkopper, eller se andre reagere med angst på edderkopper, hvor det siste sikkert er det mest alminnelige. Det forklarer også hvorfor små barn sjelden er redde for edderkopper, men plutselig kommer hjem fra barnehagen en dag og synes at edderkopper er ekle. Undersøkelser har vist at nær 50 prosent av kvinner og omlag 10 prosent av menn har slik angst.

I motsetning til sosial fobi, er en enkeltfobi som araknofobi forholdsvis lett å kvitte seg med ved hjelp av for eksempel kognitiv terapi.

HYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYL!
Bare dette bildet gjør vondt å se på. Det var grust\omt å bare google bilder av en edderkopp.

Ææææh- JEG har Araknofobi. Det er jeg ikke i tvil om. Jeg hyler, hopper, og slår villt om meg bare jeg ser en edderopp. Er det inne i mitt hus er det enda værre. Jeg kan ikke være i samme rom da. Spessielt ikke små rom som, bad og toalett.
Ser jeg en edderkopp når jeg f.eks støvsuger- Har det hendt at jeg slår av støvsugeren og flyker rommet og ber Anders ta den fordi jeg tør ikke ta dem med støvsuger , eller papir. Jeg tør ikke trakke på dem engang.
- Jeg har kjæftet, bannet og smellt på en edderkopp som stod i enstuekrok  hos mamma for lenge siden. Jeg stod frosset til bakken to meter fra den og pekte og fektet med hendene om at den måtte BARE IKKE FLØTTE SEG, NEI DEN SKULLE FINT FÅ STÅ DER TIL MAMMA KOM FRA JOBB, SÅ DE KUNNE DREPE DEN , ÅH NÅDE OM DEN FLØTTA SEG... ( Jeg var da 15år :p ) Stod slik i 15-30min :p

- Skal jeg på toalettet f.eks på jobb ( Der vet jeg det kan dukke opp store edderkopper ) må jeg speide hele rommet før jeg låser døra bak meg. Den føelsen av å se en edderkopp på veggen 2meter fra deg når du sitter på do.... Årh du føler deg hjelpeløs da.

Later noen som de kaster edderkopp på meg, kommer de til å få se en særdeles aggresiv side av meg. Jeg kommer til å hyle, kjæfte, slå og være sur lenge!
Jeg begynner å grine om det går edderkopp på meg, og jeg blir skjelven i hele kroppen lenge etterpå.
Jeg har våknet opp flere ganger midt på natten. Slått på lyset , hylt og springet ut på gangen mens jeg børster og slår rundt meg, fordi jeg er SIKKER på at jeg så en edderkopp ( noe jeg tydeligvis ikke har )

Er det edderkopp på soverommet og det er ingen som kan ta den. Så legger jeg meg til å sove i sofaen. Soverommet er IKKE stort nok for meg og den!
jeg speider etter edderkopper før jeg går inn i blokken. Vet det har hengt noen der rundt døren og på veggen. De er svær. Jeg må da alltid passe på å gå stor nok sirkel rundt dem.


Jeg kan se på edderkopper i glassbur og syntes de er fascinerende, men der går grensen.
Jeg vet at de ikke er farlige og alt det der, men DET hjelper ikke de er ekkle.

Så ja...Jeg hadde sikkert hatt godt av en sånn slags terapi her.
Mamma har sagt seg skyldig at det trolig er henne jeg har fått angsten fra :p

( Kilde og bilder : Wikipedia )

2 kommentarer

Mjiaow

23.05.2013 kl.12:41

Kjenner meg godt igjen i dette..Eneste edderkoppen jeg kan takle er de som så fint heter "Vevkjerringer".. De små kulene med laaange bein.. Tror mange kaller de "kongro" .. De går fint å drepe uten problemer inne i leiligheta om de dukker opp.. Ute kan jeg tråkke på edderkopper til de når en viss størrelse...

Bare jeg ser en edderkopp begynner det å klø over hele kroppen.. Å blir den ikke drept eller den klarer å snike seg unna på noen måte er jeg sikker på den kommer til å dukke opp overalt å sitter igjen paranoid å ser rundt meg hele tiden..

Edderkopper inni sånn glassbur er helt greit å se på.. Èn gang har jeg blitt skremt av det.. Og det var en Goliath XL :P Bare navnet er skummelt xD (Enda mer freaky er at den kalles også "Bird-Eater"... Jepp, da jeg kom hjem googlet jeg å leste meg opp om det freakshowet av en edderkopp...)Den var rett og slett for stor.. Var helt grusomt :P

Edderkopper skulle vært utryddet! :P Enkelt og greit :P

Lithanna

23.05.2013 kl.12:47

Mjiaow: Åh nei. Stankelbein ! æææh- Ekle !

Hahaha, jeg er også slik. Blir paranoid og tror det er flere edderkopper enn den ''ene'', og de vil poppe opp overallt!

De skulle det. Æsj. Vil heller ha fluer enn edderkopper XD

Skriv en ny kommentar

hits