Kristen barneskole.

Jeg har ikke tenkt så mye på det før jeg snakket med en venninne om det, sånn plutselig.
Men når jeg tenker på det så kan det stemme, jeg har gått på en kristen barneskole? Eller var alle barneskolene slik for 19år siden?
Jeg er vokst opp på ''landet'' , Langt Nord på Askøy som er en øy utenfor Bergen. Gikk på en fillete og bokstavelig talt ''råtten barneskole''.

Daglig rutine var at alle måtte stå ved pulten sin med foldede hender og be 'Fader vår' . Startet dagen med engelsktime, måtte vi be den på engelsk.

Fader vår, du som er i himmelen.
Lat namnet ditt helgast.
Lat riket ditt koma.
Lat viljen din råda på jorda så som i himmelen.
Gjev oss i dag vårt daglege brød.
Forlat oss vår skuld,
som vi òg forlèt våre skuldmenn.
Før oss ikkje ut i freisting,
men freist oss frå det vonde.
For riket er ditt,
makta og æra i all æve.
Amen.

 

Barneskolen gikk på nynorsk, så derfor ble det den nynorske varianten. Du kan tro jeg ble forvirret når jeg skulle lese den på bokmål senere.

 

 

Ellers sang vi for maten før vi fikk spise. '' Å du som metter liten fugl.. ''
Vi hadde eget fag '' kristendom'' <3
Vi sang ofte samler, flere ganger i løpet av en skoledag. '' Måne og Sol '' . '' Fager Kveldsol smiler '' . '' Deg være ære ''. --- m.m

Fager kveldsol smiler
over heimen ned,
jord og himmel kviler
stilt i heilag fred.

Berre bekken brusar
frå det bratte fjell,
Høyr kor sterkt det susar
i den stille kveld!

Ingen kveld kan læra
bekken fred og ro,
ingi klokke bera
honom kvilebod.

Så mitt hjarta stundar,
bankande i barm,
til eg ein gong blundar
i Guds faderarm.

 

 

Denne er utrolig vakker sang igrunn :)

 

Vi kunne alle de 10 Bud på rams i rett rekkefølge i 4 klasse.
Banning var virkelig ufyselig, og du fikk høre det skikkelig hvis læreren hørte deg.

Ved siden av skolen  gikk  alle  på Søndagskole og YA ( Når vi passerte 10-11år )

Mmm. Nei jeg syns dette igrunn var koselig. Ville lett valgt en kristen skole igjen, om jeg havner på skolebenken igjen.  Syns det er litt trist at de har tatt kristendomsfaget helt ut av skolen, sist jeg sjekka var vi ett kristent land, med kristne verdier, kristent flagg. Men, akk...Det får bli en annen diskusjon ;)
Takket være dette har barnetroen holdt seg, utviklet seg og blitt en del av meg. Tror denne oppveksten har satt sine spor på hvem jeg er som menneske. :)

 

Now well.
God dag til dere!

14 kommentarer

Det røde Legohuset

17.04.2013 kl.09:45

Vi sa ikke fadervår, men vi sang alltid "Du som metter" før mat (eller andre bordbønner). Kanskje det ikke var så uvanlig på slike små steder? Det forsvant i hvert fall da jeg flyttet inn til byen. :P

Lugburz

17.04.2013 kl.09:49

Vi ble invadert av kristne, og alle ikke-kristne ble brutalt drept. Derfor er vi et kristent land. Dvs hvis muslimene gjorde det samme nå, så kunne vi sagt "hva er det dere klager på, Norge er jo et muslimsk land" ;). Merkelig å kalle Norge et kristent land. Kan et land være kristent? Land verken tenker eller tror, men menneskene som bor i landet kan være kristne, men nå er faktisk mindretallet av den norske befolkning kristne, så fremdeles merkelig å kalle det et kristent land.

Angående muslimer, så kan det jo hende at de tilber den sanne Gud, og dermed redder oss og fremtidige generasjoner med mennesker fra evig tortur i etterlivet ved å invadere og omvende oss :).

Lithanna

17.04.2013 kl.10:19

Det røde Legohuset: Det forsvant da jeg begynte på Ungdomskolen. Noe som jeg ikke likte faktisk. Savnet det ;)

frodith

17.04.2013 kl.11:39

Jeg har jo også vokst opp på landet, og det var bordværs før maten alltid ja. Og måtte stå rett ved stolen når spesielt rektor kom inn.. da var det nøye.. Kan ikke huske vi hadde salmer om morgenen, men noen kristne sanger i musikktimene ja. Det med å stå ved pulten er helt borte tror jeg.

Lithanna

17.04.2013 kl.11:55

frodith: Det er jo litt trist da. Man må da ha litt ''respekt'' og disiplin igjen?
Det med stå med pulten og fikk ikke sitte oss ned før det var helt stille er jo litt genialt da. Roe ned elevene før dagen begynner :)

frodith

17.04.2013 kl.12:03

Her på skolen jeg underviser, som er en skole for bare døve, holdt vi faktisk LENGE på akkurat det.. Mye lenger enn andre skoler. Hele barneskolen måtte de holde på med å stille opp UTE, før skolen startet. Så i ungdomsskolen ble det litt løsere. Og som du sier, det roet alt, når de sto i kø først og så gikk rolig inn. Men det ble sluttet med her også for noen år siden :-)

Lithanna

17.04.2013 kl.12:07

frodith: Vi stillte også opp ute, og inne :) Ute måtte vi stå to og to, og holde hender...Hi hi..

The Second Coming

17.04.2013 kl.12:28

Vi sang "Du som metter liten fugl" og "Måne og Sol" mye, vet jeg. Og vi hadde KRL. Men utenom det vet jeg ikke om vi var en "kristen" skole =P

Lithanna

17.04.2013 kl.12:43

The Second Coming: Ikke godt å skille egentlig når jeg bare har gått på en barneskole ;)

The Second Coming

17.04.2013 kl.12:45

Haha, nei, det var noe med det. Jeg har gått på to, og det var samme opplegget på begge to.

Lithanna

17.04.2013 kl.12:51

The Second Coming: De første årene på barneskolen var det kun faget : '' kristendom '' , de to siste årene ble det KRL :p

17.04.2013 kl.17:59

Tror skolen din var/er mer kirsten enn den jeg gikk på:P I KRL faget var jo kristendom selvfølgelig domminerende, men uten om det og gudstjenesten før jul var det ikke mye fokus på det:)

Helge

17.04.2013 kl.18:38

Sjøl så gikk jeg på en kristen folkehøgskolen engang. Der sang vi for maten, "Gledens Herre" og på denne skolen var det forbudt med dans. Ordet dans var forbudt og skrive på tavler og lister, men Bevegelse til musikk ble godtatt såvidt. Så var det Torsdagsmøte hver torsdag kveld kl 20 som var frivillig. Dagens bibelord ble lest ved frokost hver søndag og lærene startet av og til timen med en liten andakt.

Lithanna

17.04.2013 kl.19:10

Helge: Oj, den dans delen var litt konservativ, men ellers hørtes det jo nesten ut som noe for meg ^_^

Skriv en ny kommentar

hits